Workshop portretfotografie natuurlijk licht in het prachtige Italie

Dream came true, portretten fotograferen in Italië

Het was een droom van mij, met een team naar Italë, daar een workshop portret fotografie geven. In september vorig jaar ben ik, samen met Digna (styliste) voor een binnenkijker (Zeeuwze blog) naar Italië afgereisd om eens binnen te kijken bij de nieuwe B&B van Coen en René, Il casale del Passatore. Het lekkere eten, de prachtige omgeving en het feit dat je nog geen uur van Rome zit en maar 1.50 uur vliegen van Nederland. Dus je bent er zo! Daar is het idee ontstaan om op deze prachtige plekken te gaan fotograferen met een model en wat zou er dan nog toffer zijn als je andere fotografen hier ook van mee laat genieten. Lees hier de blog van Il Casale del Passatore. Bij thuiskomst vroeg ik Sunna en Chantal of ze het tof vonden om met mij mee te gaan en die zeiden gelijk JA!

Het vertrek, de wekker staat best vroeg

Na heel lang voorbereiden (wat ik in mijn koffer meenam kan je hier lezen), want er moet kleding mee, een cameratas (die in de handbagage moest), Chantal had een koffer met make up (die ook in de handbagage moest), dus we konden helaas niet met alleen handbagage reizen, er moeten meerdere koffers mee op pad.  Het vertrek was vanaf Brussel en uiteraard hadden ze sneeuw afgegeven, wat resulteerde dat we extra tijd nodig hadden om naar Brussel airport te gaan, voor het geval we in de sneeuw zaten. Wekker om 2.30 en gaan! Omdat we zo vroeg vertrokken waren we voor de sneeuwbui op Brussel, dus genoeg tijd om de koffers te herschikken en een ontbijtje te nemen, want bij aankomst in Rome moesten we gelijk aan de bak. In de lucht scheen de zon, whoohoo, alleen die blijheid was van korte duur, want helaas was het flink bewolkt toen we aankwamen. En niet zo heel erg warm….

bagage-Italie-portret-fotografie-workshop

vliegtuig naar Rome portret workshop Italie

selfie model Sunna portret fotografie workshop Italie

Ps soms moet je een truc uithalen voor een leuke foto ;). Behind the scènes.

Het huren van de auto’s duurde is langer dan gepland, maar we kunnen vertrekken. Als we aankomen bij Il Casale del Passatore, staan Coen, René en Lucas (de labrador) ons al  op te wachten. Coen heeft een heerlijke salade voor ons gemaakt en René laat onze kamers zien. We kunnen niet te lang van de omgeving genieten, gelijk aan tafel en de spullen pakken om te vertrekken naar Narni. Narni ligt in de regio Umbrië, de provincie Terni en is precies op het geografisch middelpunt van Italië. Deze ligt precies op de Romeinse brug Ponte Cardona, waar we op de terugweg nog even stoppen voor een foto. We mogen een kijkje nemen in het prachtige theater van Narni, op de weg naar Narni Sotterranea lopen we door het stadje en ik zie allemaal toffe plekken om te fotograferen. Hier kunnen we wel een hele dag rondlopen! Als laatste hebben we een VIP rondleiding in Narni Sotteranea (of te wel Narni Underground). Na een drukke dag gaan we weer naar huis en daar staat een heerlijk diner voor ons klaar.

Dag 2, theorie en alles gelijk in de praktijk brengen

Als we opstaan is het al heel hard aan het regenen, ze geven 100 % regen af voor vandaag. Daar hebben we niet om gevraagd…zucht! Gelukkig hebben we er nog niet zo heel veel last van, want deze ochtend ga ik vullen met heel veel theorie, die we na de lunch (die weer overheerlijk is) in de praktijk gaan brengen. Deze keer hoeven we niet ver met de auto, want het plaatsje Otricoli ligt in de buurt en we hebben daar heel veel spots waar we toffe foto’s kunnen maken. En vooral overkappingen tegen de regen, want met die wind en regen gaan de krullen van Sunna er wel heel erg snel uit. Improviseren dus! Als we verkleumd terugkomen en weer fris en fruitig zijn na een douche gaan we met z’n allen naar de pizzeria in Oricoli voor een heerlijke pizza. Waar het overigens heerlijk warm is door de pizza oven, alle laagjes kunnen uit!

portret fotograaf fashion model italie

portret fotograaf workshop italie Linda Hemmes fotografie

behind the scenes portret fotografie workshop

Dag 3, fotograferen in een oud centrum

Ook nu zijn de weergoden ons niet goed gezind helaas, maar dat mag de pret niet drukken, want na het ontbijt, als de krullen er weer in zitten bij Sunna, gaan we met z’n allen naar Viterbo. Ongeveer 40 minuten rijden. Maar voordat we kunnen beginnen eerst een stop maken bij de mini Apple store van Viterbo, want mijn Mac book geeft helaas een fout melding aan (zal je net zien…nog niet gebruik, speciaal gekocht voor de workshop) en wil niet opstarten. Een hele aardige meneer van de winkel drukt op een paar knoppen en hij werkt weer!!!! Ik heb een dansje gedaan in de winkel. In Viterbo gaan we naar het prachtige oude centrum. En jawel, de zon breekt door! We kunnen heerlijk in de zon op het plein foto’s maken. De omgeving is zo prachtig dat je zoveel mogelijkheden hebt op een paar vierkanten meter.  Na al dat fotograferen krijgen we honger en duiken we de plaatselijke pizzeria in. Waar we weer op temperatuur kunnen komen en heerlijk kunnen eten, waaronder Tiramisu. Na al dat lekkers kunnen we er weer tegenaan en gaan we nog even shooten in een paar zijstraatjes. Helaas is het buiten zo koud en moet Sunna omkleden, dus vragen we aan een alleraardigste mevrouw in een winkel of het mogelijk is dat we in haar winkel omkleden. Dat kan, de winkel gaat op slot en we worden meegenomen naar de woning van de eigenaresse en die laat ons (Sunna en mij) gelijk binnen en de kleding kan gewisseld worden. Wat een gastvrijheid! Na een paar shots moeten we toch echt weer huiswaarts gaan want de temperatuur is zo laag dat we allemaal lichtelijk onderkoeld raken. Snel maar weer opwarmen bij Casale del Passatore. Na het eten volgt nog een workshop Photoshop en daarna zit deze dag er ook weer op. Leuk ook om vandaag van een cursist te horen: “Oh, dat wist ik helemaal niet. Nu snap ik waarom mijn foto’s soms bewogen waren”

Dag 4, aan alles komt een eind

Deze dag rijd ik al heel vroeg naar de luchthaven om een cursist weg te brengen want de workshop zit erop. Wij vliegen pas in de avond, dus als ik terug kom besluiten we om toch maar alvast naar Rome te gaan. Ik zei altijd, wat er ook gebeurd, ik ga niet met de auto naar Rome. Maar ja, Coen weet een overdekte parkeergarage in de buurt van de St Pieter, dus deze keer moet het er maar van komen. Als je met de ‘flow’ meegaat en de rij style aanneemt van de italianen dan is er niks aan de hand. Maar als je dan heel veel getoeter getrotseerd hebt en je dan bij de parkeergarage aankomt en er staat VOL! Wat? Gelukkig was er een paar meter verderop nog plaats. Op loopafstand van de St Pieter, gelukkig want het gaat steeds harder regenen. Rome is prachtig, maar moet wel eerlijk zeggen het ziet er zoveel mooier uit met zon. Maar dat mocht de pret niet drukken. Met paraplu, camera en vintage jurkje in onze tas zijn we Rome centrum binnen gelopen. De regen is niet meer te doen, dus we gaan schuilen bij de pilaren van de St Pieter. Een perfecte plek voor een shoot. De mensen weten niet wat ze zien, als Sunna haar haar getoupeerd wordt en het vintage jurkje en de hakken uit de tas gaan. De mobiele telefoons worden aan alle kanten uit de zakken gehaald en Sunna ziet zo nu en dan een mobieltje boven mijn hoofd te voorschijn komen, zodat er ‘stiekem’ een foto gemaakt kan worden. Ik heb nog nooit zoveel gelachen! Na een paar shots is het dan tijd om naar huis te gaan, aangekomen bij de auto is het inmiddels donker, dus uitdaging nummer 2: in het donker met regen door het verkeer van Rome naar de luchthaven. We zijn blij als we aankomen bij de verhuurmaatschappij en dat zonder krasje!!!! Whoopwhoop we did it!

portret fotograaf workshop Italie model Sunna Rome

Portret fotografie Rome model Sunna workshop

Wat een heerlijke tijd hebben we met z’n allen gehad in Italië, de groep was fantastisch. Jammer van de regen maar wat ook wel weer leuk is, want dan moet er elke geïmproviseerd worden en dan komt het weer goed. Ik wil graag Coen en René bedanken voor de goede zorgen en Mauro van NarniainItaly (thank you so much Mauro for the great day in Narni) voor de rondleiding door Narni. En uiteraard Chantal voor de visagie, de haarstyling en de assistentie cq beveiliging ;). En dan Sunna, wat een vakvrouw, 4 dagen shooten in een jurkje in de kou en niks was haar teveel. Een top team en ik heb het heel erg naar mijn zin gehad!

Wil je Sunna, Chantal, Narnia in Italy of Il Casale del Passatore volgen? Check dan Instagram.

Uiteraard zal ik binnenkort meer foto’s posten op Facebook en Instagram

En wil jij ook een keer een workshop volgen? Dat kan. In mei en oktober heb ik nog plaats voor de basis fotografie workshop en ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten, in september komt er een nieuwe workshop en nu in Nederland, mocht je interesse hebben houdt dan social media in de gaten. Mocht jij eerst de basis beginselen van fotografie willen leren en je camera beter willen leren kennen, dan kan je je nog inschrijven voor de basis fotografie workshop voor 26 mei aanstaande !

 

Contact

T +31 6 13452895 

lindahemmesfotografie@outlook.com

Studio Middelburg, Zeeland NL

Social

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?

Nieuwsbrief

* indicates required

Instagram posts

ThePerfectWedding.nl

Linda Hemmes fotografie 10 uit 10 ervaringen